Itsestä huolehtiminen on rakkauden teko muille

Kaikki tiedämme, että itsestä huolehtiminen ei ole itsekästä. Tosi asiassa paljon itsekkäämpää on laittaa toiset tuntemaan nahoissaan sinun kiireesi, stressisi ja väsymyksesi.

Emme tietenkään ole ikäviä ihmisiä muille tarkoituksella. Usein vain käy niin, että arki vie mukanaan ja joskus alkaa rapatessa roiskua. Tulee tuiskahdettua turhasta ja kitistyä asioista, jotka itseasiassa johtuvat usein siitä, ettet ole koskaan tullut miettineeksi eri elämäntilanteiden, kiireen, stressin tai väsymyksen vaikutusta sinuun. Tilanteet tulevat eteesi suunnittelematta ja yllättäen.

Mitä tapahtuisi, jos asioiden mennessä mönkään sinulla olisikin työkalupakissa keinoja tilanteen ratkaisemiseksi jo ennen kuin olet ehtinyt kiukutella asioista työtovereillesi tai rakkaimmillesi?

Mitä sanot, jos kerron sinulle, että sinun omassa työkalupakissasi on menetelmiä, joilla saat omaa stressitasoa laskemaan? Säännöllisesti niitä käyttäen sinusta tuleekin mukava ihminen, ei pelkästään muille vaan ennen kaikkea itsellesi!

Haluan sanoa heti, säästääkseni sinut pettymykseltä, että kun olet seuraaviin kolmeen keinoon tutustunut, ajattelet ”Kyllähän minä nämä tiedän. Ei tässä mitään uutta ole.” Ei olekaan. Siksi kysymys minulta sinulle onkin, mikset sitten käytä niitä päivittäin?”

Kolme oleellista keinoa itsestä huolehtimiseen, stressin ja kiireen hallintaan

1.   Hengitä

Ajatuksesi tässä vaiheessa voi olla ”No niinhän minä koko ajan teen, mitä uutta tässä on?”

Pyydänkin sinua hengittämään tietoisesti. Hengitä muutaman kerran hieman voimakkaammin nenän kautta sisään ja suun kautta ulos. 3–5 tietoista hengittämistä on nopein ja vaivattomin tapa rauhoittaa mieli.

Lisähappi rauhoittaa parasympaattista hermostoa, sydämen syke hidastuu ja hengitys rauhoittuu. Rentoudumme. Rennompana osaamme tehdä tietoisia valintoja paremmin ja löydämme ongelmiin tuoreita ja toimivia ratkaisuja.

2.   Hiljenny

Tutkimusten mukaan jo 180 sekuntia hiljentymistä muuttaa merkittävästi aivojemme kykyä käsitellä asioita. Tämä on vain kolme minuuttia meidän päivästämme. Meillä jokaisella on siihen aivan varmasti aikaa.
Hiljentyvä ihminen on osa ratkaisua, eikä kuormita itseään ja muita lisäämällä ongelmia levottomalla mielellään.

3.   Huomaa hyvä ympärilläsi

Kiitollisuus, hyvän huomioiminen on yksi elämän parhaista onnellisuusmagneeteista. Aito kiitollisuus tuo arvostusta ja hyvää oloa.

Työkalupakkisi sisältää tämänkin työkalun, suurennuslasin. Tämä antaa sinulle taidon huomata hyvä ympärilläsi. Se auttaa sinua puhumaan siitä mistä haluat, eikä siitä mistä et halua.

Se mihin kiinnität huomiota, lisääntyy. Ole siis tarkkana missä huomioisi on. Aivan varmasti saamme kiireen ja stressin lisääntymään siitä jatkuvasti puhumalla. Seuraavan kerran, kun käytät sanaa kiire, pysähdy ja hengitä tietoisesti. Korvaa ajatus; ”Minulla on riittävästi aikaa hoitaa tämäkin asia.”

“Sanoilla on suuri merkitys, joten käytä niitä viisaasti.”


Kun tietoisesti kiinnitämme huomiota asioihin, jotka ympärillämme ovat hyvin ja positiivisia, voimme kouluttaa mielemme optimistisemmaksi ja avoimemmaksi ilolle.

Nämä työkalupakkisi keinot sinä jo omistat. Anna itsellesi mahdollisuus ottaa ne päivittäiseen käyttöön. Iloksesi voin myös kertoa, että pakissasi on vielä monen monta työkalua käytettävissäsi. Me Työdynamolla olemme ammattilaisia auttamaan sinua ja työyhteisöäsi niiden käyttöönotossa.

“Selvää on, että mikään ei muutu, jos mitään ei muuta.”

Tavoite ei kuitenkaan ole tehdä muutoksia hampaita kiristelleen tai muuttaa kaikkea kerralla.

Sinä olet arvokas ihminen ja itsestäsi huolehtiminen on rakkauden teko muille ihmisille.

Sari Hämäläinen