Onko meillä oikeasti varaa menettää näitä ihmisiä?

Olemme kolmatta kertaa maailman onnellisin kansa, mutta työpaikoilla silti voidaan huonosti. Kun kysyn valmennuksissa ja koulutuksissa ihmisiltä, millaiset sanat kuvastavat heidän työtään, vastaukset ovat aina samoja: kiire ja stressi. Työn aiheuttama stressi, työyhteisön ristiriidat, työelämän jatkuvat muutokset ja vaatimusten kasvu vaikuttavat elämäämme – halusimme tai emme.

Työpahoinvoinnin vuosittaiset kustannukset suomalaiselle yhteiskunnalle: 25–40 miljardia. Vertailun vuoksi: Suomen valtion vuosibudjetti on noin 55 miljardin euroa!

Työnohjaus – ratkaisu työpahoinvointiin?

Työnohjauksen ja valmennuksen tulokset puhuvat puolestaan - tutkimusten mukaan työn laatu paranee, työhyvinvointi kasvaa ja poissaolot vähenevät. Kaukaa viisaat työyhteisöt haluavatkin sijoittaa tänä päivänä yrityksen rahat ennemmin ennaltaehkäisevään ja työhyvinvointia ylläpitävään työnohjaukseen kuin siihen, että rahaa kuluu työntekijän tehottomaan työhön tai sairaslomakustannuksiin. Onhan se niin talouden kuin inhimillisestäkin näkökulmasta parempi ratkaisu. Työnohjaus onkin ennaltaehkäisevä vaihtoehto pitkille sairauslomille, sillä kahden viikon sairausloman kustannuksella saat yksilövalmennuksen itsellesi kahdeksi vuodeksi!

”Tuntuu, etten enää ehdi keskittyä kunnolla mihinkään enkä ajatella edes ajatuksiani loppuun asti. Alituinen riittämättömyyden tunne syö työniloa ja kiire tuntuu fyysisenä puristuksena rintakehässä.”

Mielestäni jokaisen kannattaa käyttää säännöllistä työnohjausta, valmennusta, sparrausta tai taitavaa mentoria oman työhyvinvoinnin tukivälineenä.  Hyödyt ovat hintaan nähden moninkertaiset. Valitettavasti monen työyhteisön klassikkoratkaisu tilanteeseen on ”annetaan olla, kyllä se siitä sitten ajan kanssa korjaantuu”- ajattelu.  Joskus olen kuullut kyllä myös esimiehen vaisun ja hieman puolustelevan puheenvuoron, jonka ydin on ollut, että ”eiköhän me tää jotenkin itse saada hoidettua?”

Aiheen parissa vietettyjen työvuosien kokemuksella voin sanoa, että asiat eivät korjaannu itsestään. Ne pahenevat. Suomalainen työkulttuuri on tunnettu häpeästä ja itsepäisyydestä, jonka voimalla kaikki pitää osata tehdä itse. Työyhteisöissä on monesti virheellinen mielikuva, että ollaan jotenkin huonoja, kun ei osata ratkaista tilannetta ja homma menee ns. reisille. Mutta eihän se niin ole.

”Ennen työyhteisössämme oli hauskaa ja työnteko oli joustavaa. Nyt työkaverit ovat epäystävällisiä, meillä on koko ajan vääntöä ihan arkisista asioista, työpaikalle meno tuntuu ahdistavalta.”

Olen tehnyt vuosia töitä eri työyhteisöjen kanssa tämänkin asian tiimoilta ja välillä on ollut tunne, että olen kuin evankelista työpaikkojen ovella jakamassa ilosanomaa siitä, että asioille voi oikeasti tehdä jotain. Siitä, että ratkaisujen avaimet ovat usein omissa käsissä. Mahtavinta työssäni onkin ollut se, että kun ihmiset saavat oikeat työvälineet ja oivaltavat, että heillä itsellään on keinot ja tahtotila muuttaa omaa toimintaansa ja käytöstään.

Aloittaessani työnohjaukset vuonna 2008 työnohjaus tunnettiin paremmin sosiaali- ja terveysalalla, jossa se kuuluu osaan ammateista ihan lakisääteisenä työhyvinvoinnin tukipalveluna. Tänä päivänä työnohjaus tunnetaan jo kaikilla ammattialoilla ja viime vuosina se on tullut vahvasti osaksi myös yritysmaailmaa. Työnohjausurani alkuvuosina törmäsin toisinaan asiakkaisiin, jotka kertoivat tarinoita epäonnistuneista työnohjauskokemuksista. Käsitykset ja kokemukset työnohjauksesta olivat ongelmissa vellomista, turhauttavia leikkejä tai pahan olon oksentamista, jonka jälkeen olo saattoi olla jopa huonompi ja ahdistuneempi kuin työnohjaukseen tullessa. No, näistä tilanteista on 12 vuoden aikana tultu jo pitkälle ja työnohjauksesta on tullut selkeästi työhyvinvoinnin ennaltaehkäisevä työväline, jolla pidetään ihmiset työkykyisenä.

Juuri sinulle sopiva työnohjaaja

Työyhteisöjen tilanteet ja toiveet työnohjauksen suhteen ovat erilaisia, joten onneksi myös työnohjaajat pystyvät tarjoamaan erilaista osaamista omista taustoistaan, viitekehyksestään ja näkökulmastaan käsin. Työnohjaajan valintaan kannattaakin käyttää aikaa ja miettiä, mitä työnohjaukselta ja -ohjaajalta haluaa. Sillä tärkeintä on, että valitset juuri sinulle / teille sopivan työnohjauksen ammattilaisen. Olisiko joku meidän taitavista työnohjaajista juuri sinulle tai teidän työyhteisöllenne sopiva sparrauskumppani?

Tutustu tästä työnohjaajiimme ->

Yleistä tietoa työnohjauksesta, Suomen työnohjaajat ry

Katja Gustafsson

Toimitusjohtaja

Tyodynamo oy

www.tyodynamo.fi